Στα χρονικά της οικονομικής ιστορίας, η περίοδος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ξεχωρίζει ως μια κομβική στιγμή, που χαρακτηρίζεται από μια μαζική έξαρση του πληθωρισμού. Οι οικονομολόγοι μελετούν εδώ και καιρό τα πληθωριστικά πρότυπα που ακολούθησαν μεγάλες παγκόσμιες διαταραχές, αναζητώντας στοιχεία για το πώς αντιδρούν και ανακάμπτουν οι οικονομίες. Σήμερα, καθώς ο κόσμος παλεύει με τους οικονομικούς μετασεισμούς της πανδημίας COVID-19, βρισκόμαστε σε μια παρόμοια θέση, παρατηρώντας άλλη μια σημαντική αναπήδηση του πληθωρισμού.
Οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο πληθωρισμός μπορεί να μειωθεί, αλλά το μοτίβο είναι πιθανό να αντικατοπτρίζει τη μεταπολεμική οικονομική συμπεριφορά. Ακριβώς όπως ο κόσμος είδε μια σημαντική άνοδο του πληθωρισμού και την επακόλουθη πτώση του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μπορεί να δούμε μια παρόμοια πορεία τώρα. Η κλίμακα της σημερινής αιχμής μπορεί να αποδοθεί στην πανδημία, ένα πρωτοφανές παγκόσμιο γεγονός, που αφήνει το στίγμα του σχεδόν σε κάθε τομέα. Το οικονομικό χάος και οι διαταραχές κατά τη διάρκεια της πανδημίας οδήγησαν σε μια σημαντικότερη πληθωριστική αιχμή από ό,τι συνήθως.
Τι σημαίνει όμως αυτό για το άμεσο μέλλον; Μια ματιά στους μελλοντικούς οικονομικούς δείκτες παρέχει μια εικόνα. Αυτοί οι δείκτες, οι οποίοι προσφέρουν πληροφορίες περίπου εννέα μήνες πριν από τους πιο υστερούντες δείκτες, υποδηλώνουν μια επικείμενη οικονομική ανάκαμψη. Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στην Ευρώπη, ενδέχεται να βρίσκονται ένα βήμα πίσω. Μέχρι να ανταποκριθούν αυτά τα θεσμικά όργανα σε δεδομένα όπως ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) ή τα ποσοστά ανεργίας, η οικονομία ενδέχεται να έχει ήδη αρχίσει να ανακάμπτει. Αυτή η αποσύνδεση υπογραμμίζει την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για τη λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο με βάση δεδομένα που κοιτούν προς τα πίσω.
Ωστόσο, καθώς οι οικονομολόγοι και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν αυτούς τους δείκτες, ένας άλλος βασικός παράγοντας διαμορφώνει την παγκόσμια αγορά — η ρευστότητα. Ο παγκόσμιος εβδομαδιαίος δείκτης ρευστότητας, ένα μέτρο των διαθέσιμων ρευστών στοιχείων ενεργητικού στην παγκόσμια οικονομία, παραμένει επί του παρόντος αμετάβλητος. Παρά το γεγονός αυτό, οι αγορές καλπάζουν προς τα εμπρός, κινούμενες ταχύτερα από τη ρευστότητα που τις στηρίζει. Αυτό εγείρει το ερώτημα: τι οδηγεί αυτή τη δυναμική της αγοράς;

Η απάντηση βρίσκεται σε δύο τομείς: την τεχνολογία και τα κρυπτονομίσματα. Ο τομέας της τεχνολογίας, που βρίσκεται ήδη σε συνεχή άνοδο, βρήκε τον ρυθμό του να επιταχύνεται περαιτέρω κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αλλά είναι το πεδίο των κρυπτονομισμάτων που είναι πραγματικά ενδιαφέρον. Το Ethereum, για παράδειγμα, φαίνεται να ξεπερνά το Bitcoin στον αγώνα για την κυριαρχία. Με ευρύτερες δυνατότητες χρήσης και ένα αναπτυσσόμενο οικοσύστημα προγραμματιστών, το Ethereum, σύμφωνα με τον νόμο του Metcalf, υπόσχεται αυξημένη αξία δικτύου με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας το πιο ελκυστικό στοίχημα για πολλούς επενδυτές.
Ωστόσο, καθώς εμβαθύνουμε στους οικονομικούς δείκτες και τις τάσεις της αγοράς, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις. Πάρτε για παράδειγμα την υπερθέρμανση του πλανήτη. Μέρη όπως τα Νησιά Κέιμαν αισθάνονται ήδη τη ζέστη, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά. Η λεύκανση των κοραλλιών, η διάβρωση των ακτών και οι διακυμάνσεις των πληθυσμών των ψαριών υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτή η διαφαινόμενη κρίση.
Εν κατακλείδι, καθώς βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας οικονομικής εποχής, η συλλογική πρόκληση είναι διττή: αξιοποίηση των πρωτοφανών ευκαιριών που προσφέρουν η τεχνολογία και τα κρυπτονομίσματα, με ταυτόχρονη αντιμετώπιση των προκλήσεων-μαμούθ που θέτουν οι παγκόσμιες διαταραχές. Πρόκειται για έναν χορό μεταξύ της υιοθέτησης των μελλοντικών υποσχέσεων και της πλοήγησης στις τρέχουσες πολυπλοκότητες, και ο κόσμος παρακολουθεί με ανυπομονησία τις κεντρικές τράπεζες όπως η FED και η ΕΚΤ να αναλαμβάνουν το προβάδισμα.